A táplálkozás és a női szexualitás

„Amekkora az étvágyad, akkora a szexuális vágyad.”

„Ahogy eszel, olyan vagy az ágyban is.”

„Aki szeret ízlelni, kóstolni, az szenvedélyes.”

„Ha kíváncsi vagy a másik szexuális étvágyára, figyeld meg, mit és hogy eszik.”

„Aki szívesen harap bele egy szaftos steakbe, valószínű másba is…”

 

Ismersz ilyen mondásokat?

 
 
 

Ki gondolná, hogy a táplálkozásunknak köze van a libidóhoz és a szexuális működésünkhöz?

Ugye azt tudjuk, tapasztaltuk, hogy ha betegek vagyunk – elég egy megfázás is –, mennyire lecsökken az energiaszintünk, és egyáltalán nincs se kedvünk, se energiánk bármilyen formában is pompázni. Általában nem ilyenkor kívánjuk a csirkecombot a kezünkbe, és mást se… De mi van akkor, ha ez rendszeressé válik és a mindennapjaink során sem vágyunk ízekre, szaftra és szenvedélyre?

A szaftot nem véletlenül emlegettem ennyiszer. Mi van a szaftban? Zsír. És mi van a zsírban? Élet, erő, energia.

Ha nincs zsír, nincs jól működő idegrendszer, nem termelődnek a hormonok és nincs libidó. Sosem a zsír az ellenség, akkor sem, ha pluszkilók miatt takargatod magad.

Mi lesz viszont zsír nélkül, ami kiteszi az agyunk 60%-át? Depresszió, szorongás, energiahiány, hormonzavarok. A nőknek pedig nagyon nagy része sanyargatja magát zsírszegény étrenddel vagy pedig gyenge enzimműködés miatt már nem is kívánja… Márpedig amit kívánsz, meghatározza, mit kívánsz, mit adsz és milyen a funkcionális működésed a szexualitásban is.

Mire asszociálsz a húsra gondolva? Jóra vagy rosszra?

Vér, vörös szövetek, izom, zsír, nedvek . . . És mi kell a szexhez?

A vágyadban és a kisugárzásodban is az jelenik meg.

  • Arginin aminosav mint afrodiziákum – húsokban, tojásban, halakban – nőknél is javítja a vérkeringést és fokozza a libidót.

  • Telített zsírok – állati eredetű – aktívan vesznek részt a pregnenolon „anya hormon” és így a többi női hormon termelődésében. Túl alacsony testzsírszázalék esetén leesik az ösztrogénszint is, nélküle pedig nincs megfelelő váladéktermelődés…

  • Omega-3 zsírsavak – halakban, tengeri herkentyűkben elsősorban – az idegrendszer és a női hormonok számára nélkülözhetetlen.

  • E-vitamin – olajos magvakban – szintén felel az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron termelődéséért, illetve a szöveteink külső-belső egészségéért, rugalmasságáért…

  • Dopamin – egy kis magas kakaótartalmú csoki – felszabadítja a szexuális vágyat.

  • Cink, szelén, jód – máj, tengeri élőlények – nemcsak a férfi potenciáért felelnek, hanem a női hormonokért és libidóért is.

  • Jin-jang ételek – hűt-fűt, hideg-meleg, lágy-kemény – szintén befolyásolják a vágy minőségét, mértékét.

Vizsgáld meg az étvágyad és az étrended ilyen szemmel, találsz-e valamilyen párhuzamot e kettő és a szexuális működésed között!

A szexuális energia kreatív teremtő energia. Többszörösen megtérül, ha jól áramoltatod. De ehhez fizikailag is jól kell (l)enni. 😉 

További táplálkozási témákban pedig itt találsz számos előadást: https://yha.hu/eloadas-sorozatok/

Csonka Júlia
Funkcionális táplálkozási szakreferens és dúla
 

Mennyire tetszett? / How much did you like it?

Klikk a csillagra / Click a star