AvaloMedica® Institute

Egészségsport előadás-sorozat

Alkalmazott Táplálkozási Ismeretek

(Külföldön élő magyarok számára igénybevehető)

Az előadás-sorozat célja

A 18 órás előadás alapvető célja az, hogy megismertesse a résztvevőkkel a modern táplálkozás- és élelmiszertudomány alapjait, alkalmazott irányvonalait és jövőbeni érdekességeit; több tudományos szemszögből megközelítve, különös tekintettel a szabadidő- és egészségsport vonatkozásaiban. Célja továbbá, hogy kapcsolódási pontokat mutasson a meglévő, hagyományos ismeretek és speciális kiegészítő megközelítések között: például sport és bizonyos étrendek, valamint kapcsolódó laborvizsgálatok és táplálékkiegészítők vonatkozásában is.

Kinek szól?

Az előadás-sorozat elsődleges célcsoportja szabadidő- és egészségsportok valamely területén tevékenykedő szakemberek (célterületen szerzett Felsőfokú vagy OKJ-s végzettség előny és preferált).

Ezt az online előadás-sorozat külföldön élő magyarok számára fejlesztettük. A Magyarországon élő érdeklődők a személyes előadás-sorozaton tudnak részt venni (www.taplalkozasbeallitas.hu).

Az előadás-sorozat felépítése

Az előadás-sorozatunk két modulból áll:

1. A humán táplálkozástudomány története, fejlődése, modern gyakorlata és különféle irányzatai.
2. Az emberi táplálkozás élettani hatásaival kapcsolatos ismeretek. Esettanulmányok bemutatása az étrenden keresztül. Egészség és szabadidősport célú táplálékkiegészítők és gyógynövények bizonyos hatóanyagai, valamint felhasználási területeik.

A megszerezhető ismeretek

  • A résztvevők megszereznek olyan ismereteket, amelyekkel eligazodnak a napjainkban alkalmazott “táplálkozástan” ismereteiben, beleértve a kapcsolódó tudományágakat (pl. dietetika és labordiagnosztika, stb.) is.
  • A résztvevők képesek a táplálkozási ismeretek komplex megközelítésére (elsősorban elméleti alapokon) és felhasználására, konkrét módszereken keresztül (pl. fehérjekészítmények vagy energiaszeletek független elemzése).
  • Alkalmasság a táplálkozástudomány és táplálékkiegészítők kapcsolatrendszerének megismerésére.

Az előadás-sorozat tematikája

  • Makro- és mikrotápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek) szerepe a táplálkozás-élettanban és a kapcsolódó sportélettanban
  • Az egészséges táplálkozás alapjai és összefüggései
  • Élelmiszerbiológiai megközelítések
  • Biológiai hasznosulás és kapcsolódó fogalomrendszerek.
  • Funkcionális diszfunkciók (pl. diszpepszia), zavarok és komplex kérdések a táplálkozásban
  • Alkalmazott dietetikai irányelvek/alapelvek/nézőpontok (sport vonatkozásában)
  • Ételallergiák tudományos háttere
  • Ételintoleranciák háttere és kapcsolódó megközelítése
  • Alap-labor eredmények elemzése és kiértékelése/értelmezése táplálkozás-élettani szempontból
  • A modern táplálkozástudomány ágazatainak célzott megismerése, illetve kapcsolata bizonyos orvosi illetve sportélettani megközelítésekkel. 
  • A sportélettan kapcsolatrendszere a sportágankénti és testalkat-típusokhoz köthető esetleges étrendi ajánlásokkal
  • Nutrigenetikai vizsgálatok, AGE-elemzések tapasztalatai (anti-ageing fókusszal)
  • Teljesítményigény, regeneráció, megelőzés
  • Táplálékkiegészítők hatóanyagai és ezek független elemzése, valamint célzott, megoldásorientált és táplálkozással összefüggő felhasználásukra (a megelőzési célokon túl is)

Táplálkozás és szabadidősport: összefüggések, alkalmazott megközelítések;

  • Tápláltsági állapot, testösszetétel mérés, elemzés
  • Körülbelüli energiaszükséglet és kalóriabevitel bizonyos aktivitási szintekhez
  • Edzés és folyadékbevitel
  • Különféle diéták hatásai pro és kontra

Az előadás-sorozaton való részvétel feltételei

Sporttudományi alapismeretek erősen preferáltak.

Az előadás-sorozat időtartama és formátuma

18 órányi videó anyag, amely 3 hónapon keresztül elérhető számodra.

Előadók, szakmai stáb

  • Bartha Ákos – élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, az élelmiszertudományok doktorjelöltje

  • Szabó Dániel – Msc. Táplálkozástudományi szakember,  funkcionális táplálkozási szakreferens, személyi edző

  • Galló Nóra –  dietetikus Bsc, MA tanári diploma és klinikai orvostudományok jelöltje

Szakmai szupervízió és praxisfejlesztő coaching

A végzősök számára igény szerint szupervíziót biztosítunk Skype-on a tanultak bevésésére, esetek megbeszélésére, szakmai továbbfejlesztésre (Bartha Ákos), illetve coaching üléseket a praxisuk fejlesztésére (Lucien del Mar). Ennek díja 100EUR/óra.

Díj

105.000 Ft

Hírlevél

[xyz-ips snippet="Mlite"]