A szójáról nagyon megosztóak a vélemények az állítólagos magas fitoösztrogén (lásd lejjebb) tartalmuk miatt. Azonban ha figyelembe vesszük az ázsiai nők várható életkorát és egészségi állapotát, akkor ez a tézis nem állja meg a helyét. Azt viszont fontos leszögeznünk, hogy az Ázsiában fogyasztott szója más, mint a nálunk kapható termékek és az élemiszeriparban óriási mennyiségben adalékanyagként felhasznált szójafehérje-izolátum.
Érdemes oda figyelni arra is, hogy rengeteg élelmiszer tartalmazza adalékanyagként (szinte az összes felvágott, májkrém, édesipari termék)!
További probléma a legtöbb boltokban kapható szójatermékekkel:
1. 90%-a génkezelt, amely hosszú távú hatásai nem ismertek
2. Fitát, azaz az antitápanyag tartalma magas (fontos ásványi anyagok felszívódását akadályozza)
3. Magas lektin tartalom (fehérje, melyet legtöbbünk nem tud megemészteni és gyulladáskeltő is)
4. Az egyik leggyakoribb allergén (tehát allergiás reakciókat okozhat)
Ha egészséges szójaterméket keresel, mindenképpen feldolgozatlan szójababból készült erjesztett élelmiszert keress: lásd a képen!
MIK A FITOÖSZTROGÉNEK?
A fitoösztrogén tartalmú értékes növényi táplálékok sokszor száműzésre kerülnek az étrendünkből, arra hivatkozva, hogy azok károsan befolyásolják a lakosság nagy részét érintő hormonális eredetű egészségügyi problémákat, elváltozásokat.
A fitoösztrogének a növényekben előforduló ösztrogén hormonhoz hasonló anyagok, amelyek szintén képesek a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Ez azért lehetséges, mert a fitoösztrogének és az ösztrogén női nemi hormonok között szerkezeti hasonlóság van, viszont ebből az is következik, hogy egyetlenegy növénynek sincs ösztrogén tartalma!
A fitoösztrogének fogyasztása azonban jótékony hatással van a szervezetre, alaptalanul ódzkodunk tőlük! Ugyanis a hiedelmekkel ellentétben nem változtatják meg a vér ösztrogén szintjét, hanem kiegyensúlyozó hatásuk van: ha a vérben az ösztrogén szintje alacsony, akkor ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha viszont magas, akkor anti-ösztrogén hatás keletkezik.
Milyen pozitív hatásai vannak?
-csökkentik a menopauza kellemetlen tüneteit
-csökkentik a csontritkulás kialakulását
-hatással vannak az immunrendszerre is
-csökkentik a hormonfüggő daganatok kockázatát (pl. mellrák, prosztatarák)
-csökkentik a vérrögképződést kockázatát
-csökkentik az érfalakban a plakkok lerakódását
Milyen élelmiszerek tartalmazzák?
Hüvelyesek: babfélék, borsó, lencse, jó minőségű erjesztett szójatermékek.
Teljes gabonák és magvak: különösen a lenmag, a hajdina és a köles.
Gyógynövények és teák: körömvirág, zsálya, cickafark, vöröshere, zöld tea.
Forrás: Your Health Academy konzultációs csapata – Táplálkozási Profil
Nagy-Rigó Anita
Funkcionális táplálkozási tanácsadó
Természetgyógyász
Mennyire tetszett? / How much did you like it?
Klikk a csillagra / Click a star