Táplálkozási Napló
Táplálkozási szokásaid, a „mit eszek, mennyit és miért” megfigyelése és naplózása 5 napon keresztül
1. MIKOR – MENNYIT – MIT
Kezdd el naplózni minden étkezésedet és a bevitt italokat (a vizet nem kell leírnod). Azaz írd le, hogy mikor, mit, mennyit és miért eszel – egyszerű, áttekinthető formában. Ne bonyolítsd és ne tölts vele sok időt, nem szépirodalmi mű. 🙂
2. AZ ÉTKEZÉSEK IDŐPONTJA
Írd le az étkezések időpontját, kiemelt figyemmel a napi első és utolsó étkezésre.
3. A MIÉRTEK
Minden étkezésnél (kávézásnál is) figyeld meg, hogy MIÉRT nyúltál ahhoz a bizonyos ételhez/italhoz, és ezt az okot is ÍRD MELLÉ: (pédául grillcsirke -> éhes voltam, krémes -> nem voltam éhes, de megkívántam, kávé -> fáradtnak éreztem magam stb.). Ezek a kis megfigyelések segíthetnek az esetleges érzelmi vagy túlevés felismerésében és kezelésében.
4. AZ ÉTELEK HATÁSA
Jegyzetelj le az étkezések közötti minden diszkomfort érzetet, hasfájást, puffadást, nem megfelelő székletet, energiahiányt/ingadozást stb. – mindent, amit a bevitt táplálék okozhatott.
Íme néhány példa
8:11 sajtos szendvics 3db > ez volt otthon, rohantam dolgozni > 2 óra múlva már kopogott a szemem az éhségtől
12:11 krumplipüré, grillcsirke, kovászos uborka (átlag adag) > ekkor van a cégnél ebédszünet > 1 óra múlva bekómáztam és fájt a gyomrom
15:15 1 meggyes rétes, cappuchino > barátnőmmel beültünk dumálni, valójában nem voltam éhes, viszont örömöt okozott
5. Írd le azt is, ha bármilyen felismerésre szert tettél ezzel kapcsolatban a naplózás közben vagy a nap folyamán.
6. Fontos, hogy ne parázz azon, hogy „mennyire rosszul eszel”. Itt nem kell megfelelni senkinek. Írj le őszintén mindent, nem kell még változtatnod semmit. Mi nem fogunk megítélni, viszont az őszinteség fontos tényező ahhoz, hogy megismerjük a valódi kiinduló állapotot.
7. Ha hétvégén kissé máshogyan étkezel, akkor a naplód tartalmazza ezt a 2 napot is.
Kérjük, ha esetleg papíron vezeted az étkezéseidet, akkor ne csak befotózd, hanem az olvashatóság érdekében gépeld is be. Köszönjük!