Úton-útfélen hangoztatott hivatalos ajánlásoknak, a dogmatikus hittérítésnek és az élelmiszeripar marketingcsapdáinak köszönhetően egyértelműnek tűnik, hogy a telített zsírsavak az ellenségeid: a táplálkozástudomány világában is ez a szélesebb körben elfogadott nézet.. valahogy megragadt tudatodban a telített zsírsavaktól eldugított artériák képe.
Ha Te is azok közé tartozol, akik még mindig úgy gondolják, hogy a zsírok, ezen belül is a telített zsírok a kappanhájért felelős démonok, esetleg azok közé tartozol, akik továbbra is lelkesen vásárolják a fitneszipar által közkedvelt zsírszegény túrót és joghurtot, akkor ezt a cikket mindenképpen érdemes elolvasnod. A helyzet az, hogy a képlet nem ilyen egyszerű!
Nos, akkor én most eloszlatnám a kételyeidet és a sok egymásnak ellentmondó téves információt a mai legújabb tudományos kutatásokra alapozva.
TÉNYEK:
A zsírok olyan alapvető MAKROTÁPANYAGOK, melyek több 100 funkciót látnak el az emberi szervezetben, csupán néhányat említve:
– energiát tárolnak
– sejtmembránok fontos összetevői
– elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez és az idegi funkciókhoz
– kritikus fontosságú a gyulladásos reakció és az immunsejtek kommunikációja szempontjából
Telített zsírok fajtái és hatásai a szervezetedre:
Vajsav-buritát: (vajban 3%, rostok fermentációja): bélbaktériumok általi rostfermentáció legfőbb végtermékei, rendkívül erős gyulladáscsökkentő, RÁKELLENES hatással bír.
Laurinsav: anyatej zsírtartalmának 6%-át teszi ki, erős antibiotikus hatás, az agy alternatív üzemanyagaként eredményesen szerepet játszik az epilepszia és a degeneratív agyi megbetegedések kezelésében, fokozza a HDL („jó koleszterin”) mennyiségét, ezáltal csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A KÓKUSZZSÍR 50%-a laurinsavból áll (bárki bármit is mond, a kókuszzsír JÓ!)
Sztearinsav: véralvadásgátló, a mell rákos sejtjeinek pusztulását okozza. A FŰVEL TÁPLÁLT MARHÁK húsa kiváló sztearinforrás.
és FIGYELJ, itt a fő bűnös!😈
Palmitinsav: a test elsődlegesen ezt a zsírsavat tárolja a zsírszövetekben. Gyulladást okoz, és gyulladásos válaszreakciót vált ki az immunrendszerből. Kutatások során elsődlegesen ezt a telített zsírsavat használták. A nagy mennyiségű palmitát, fokozza az inzulinrezisztenciát. A palmitát elsősorban a gabonával táplált állatok zsírjában található.
Azt látjuk, hogy az összes telített zsírsav közül csak egy tekinthető rossznak, az összes többire szüksége van a szervezetünknek, az egészségmegőrzés elengedhetetlen részei és elődeink alapvető étrendjét képezték. Akkor miért mondják mégis azt, hogy a telített zsírokat kerüljük? Azért mert vannak olyan kutatások, melyek azt mutatták ki, hogy állatkísérletek során a telített zsírok gyulladást okoznak. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy emelik a koleszterin és vérzsírértékek szintjét, melyet kapcsolatba hoztak a szív és érrendszeri megbetegedések rohamos növekedésével.
2012-ben azonban kritikusan gondolkodó tudósok csoportja publikált egy cikket az American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism című lapban, bemutatva hogy a telített zsírsavakat vizsgáló kutatások túlnyomó része kizárólag palmitinsavat használt. Az eredményeket pedig az összes telített zsírsavra ráhúzták. Ez a tanulmány aztán eljutott az orvosokhoz és a dietetikusok tankönyveibe is beépült, melynek köszönhetően sajnos azóta is tartja magát ez a pontatlan, téves dogma. Tehát ha legközelebb az orvosod azt tanácsolja, hogy kerüld a telített zsírokat, kérdezd meg tőle, hogy pontosan melyikre gondol?! (Valószínűleg nézni fog egy nagyot.🤪)
A szív és érrendszeri megbetegedések és a magas KOLESZTERIN szint kapcsolatáról pedig a mai napig nincs tudományos független doktori publikáció (mely mögött nem állnak élelmiszeripari és gyógyszeripari érdekeltségek), az ellenkezőjére, ill. a koleszterin szerepének fontosságára a szervezetben, viszont számos bizonyított tudományos kutatás létezik, amit persze nem vernek nagy dobra (még a végén kiderülne, hogy az idősebbek azt a sok koleszterincsökkentő gyógyszert feleslegesen szedik, hoppáá!!)
Egy szó mint száz, a szupermarketekben kapható sertészsír tényleg nem egészséges (bár a zsírsav összetétele még mindig jobb, mint az „egészségesnek kikiáltott” repceolajé!), mert valószínűleg kukoricán hízlalt disznó zsírjából nyerik, viszont az a mangalica-, liba-, kacsazsír amely szabad tartásból származik, a 80%-os tehénvajon át (ami NEM a MARGARIN!) egészen a szuper egészséges kókuszzsírig bezárólag, szolgálni fogja az egészséged. ÉS ha hiszed, ha nem, NEM ettől fogsz elhízni. SŐT a zsíroknak bizonyítottan a fogyásban is nagy szerepük van!
Azt hogy mi az elhízás valódi oka, már egy következő poszt témája, ahogy az is, hogy mi a helyzet a növényi-, mag- olajokkal és transzzsírokkal…
Forrás: Chris Hardy és Marty Gallagher – Egészség tiszta erőből
Mennyire tetszett? / How much did you like it?
Klikk a csillagra / Click a star